9.5.2019

Millaista on opiskelu Utrechtin yliopistossa?

Näin vaihdon loppupuolella on hyvä kirjoitella tänne opiskeluista Utrechtin yliopistossa. Täällä lukuvuosi jakautuu neljään blockiin eli jaksoon. Tämä tarkoittaa, että mun vaihdon aikana mulla on ollut kaksi blockia, joiden välissä oli parin viikon pääsiäisloma. Mulla oli vähän pidempi loma kuin joillain mun vaihtokavereilla, koska kurssit joita olin valinnut ensimmäiseen blockiini loppuivat aika aikaisin. Yhteen blockiin on tyypillistä valita kaksi kurssia ja ainakin humanistisella puolella jokainen kurssi on laajuudeltaan 7,5 ect:ä. Eli mulle kertyy vaihdon ajalta 30 opintopistettä ja Kela taitaa vaatia 20, että on oikeutettu tukiin. Omassa tapauksessa Utrechtissa suoritetut kurssit tulee hyväksiluettua mun maisterin tutkintoon, sillä sain kevään aikana suoritettua valmiiksi kandidaatin tutkintoni Vaasan yliopistossa. 

Mitä kursseja olen täällä käynyt:
Kaikki valitsemani kurssit on humanistisen tiedekunnan, media- ja kulttuuriopintojen osastolta. Itselle tämä tuntui sopivalta, sillä maisteriohjelma johon jatkan, on digitaalisen median maisteriohjelma. Ensimmäisessä blockissa kävin kurssit Introduction to new media sekä Community art. Varsinkin new media -kurssilla käsiteltiin jonkin verran samoja asioita, joita jo omissa kandiopinnoisani on tullut vastaan, mutta hieman syvällisemmin. Community art -kurssi oli mulle taas aivan täysin uutta asiaa, mutta ihan mielenkiintoista. Luentojen lisäksi otettiin osaa community art -projektiin ja osallistumisen arvosteltiin osana kurssisuoritusta. 

Nyt käynnissä olevassa blockissa mulla on kursseina Introduction to television studies sekä Gender, visuality and technology. Molemmissa kursseissa on itselle tuttuja aiheita, mutta jälleen kerran hieman syvemmin tarkasteltuina. Itselle visuaalisuus ja "visual culture" on aina olleet yksi kiinnostavimmista asioita viestinnässä ja kirjoitinkin kandini visuaalisesta viestinnästä, joten koin, että varsinkin Gender, visuality and technology -kurssi voisi antaa lisää näkökulmia tähän. Loppujen lopuksi vaihto-opiskelijana sai valita aika vapaasti itseään kiinnostavia kursseja laajasta englanninkielisestä tarjonnasta, eikä tarvinnut pysyä edes oman tiedekunnan sisällä. Kunhan vähintään puolet kursseista oli omaa alaa. 

No millaista se opiskelu sitten on täällä:
Kurssit jaetaan täällä tyypillisesti luentoihin ja seminaareihin. Luennoissa paikalla ovat kaikki kurssin osallistujat, mutta seminaarit on jaettu pienempiin ryhmiin. Ihan niin kuin Suomessakin on luentoja ja harkkaryhmiä. Varsinkin seminaareissa on läsnäolopakko ja sitä myös seurataan. Myös joillain luennoilla kiertää nimilista. Jokaiselle luennolle ja seminaariin täytyy myös olla luettuna x-määrä artikkeleja tai tekstejä, jotka on ilmoitettu etukäteen syllabuksessa. Aika hyvin olen löytänyt tarvittavat tekstit joko netistä, yliopiston sivuilta tai sitten ne on jaettu meille luennoilla. Hirveästi ei meinaa houkuta ostaa 60:n euron kirjaa yhden kurssin takia. Lukemisten lisäksi seminaareihin tarvii usein valmistella "study questioneita" tai joitain muita pieniä tehtäviä. Täällä opiskelu todellakin tapahtuu tasaisesti koko kurssin aikana, eikä riitä, että viimeisenä iltana ennen tenttiä pänttää kurssin asioita. 

Kurssien suoritustavat vaihtelevat jonkin verran. Tyypillistä on, että kurssiaktiivisuus vaikuttaa arvosteluun, sillä seminaareissa sinun odotetaan ottavan osaa keskusteluun sekä todellakin tekevän annettuja tehtäviä. Lisäksi blockin puolivälissä täytyy yleensä palauttaa "midterm paper", jonka pituus on vaihdellut omilla kursseilla 700-1500:n sanan välillä. Ei siis onneksi kovin iso urakka. Kurssin viimeinen palautus eli "lopputyö" onkin vaihdellut omilla kursseilla eniten. New media - ja television studies -kursseilla on viimeisenä ihan tuttu ja turvallinen kirjallinen tentti. Visuality-kursilla meidän tulee lopuksi palauttaa 3000:n sanan essee valitsemastamme aiheesta, joka liittyy kurssilla käsiteltyihin aiheisiin. Community art -kurssilla lopputyönä oli tehdä ryhmän kanssa 15:n minuutin "reflective document", jossa käsiteltiin meidän community art -projektia sekä reflektoitiin sitä kurssin aiheisiin. 

Eniten minua on täällä hämmentänyt kurssien arvostelu, sillä tässä asteikossa ei ole mun mielestä yhtään mitään järkeä. Suoritukset ja kurssit arvostellaan siis asteikolla 1-10. Ei siinä vielä mitään, mutta mikä tahansa alle 5,5 on automaattisesti hylätty. En sitten tiedä mihin niitä pienempiä arvosanoja tarvitaan. Määrittämään, että kuinka hylätty työ sitten loppujen lopuksi oli? Täällä on myös erittäin haastavaa saada arvosanaksi 9 ja 10 on kuulemma lähes mahdottomuus. Omasta mielestäni ei ole mitään järkeä kehittää asteikkoa, jossa parasta arvosanaa ei voi edes saada, sillä sehän vain latistaa motivaatiota yrittää parastaan. Sanoja suoraan ylisuorittajan suusta, haha. 

...
Opiskeluista ei todellakaan vaihdon aikana ole ollut puutetta ja jos omiin opintoihin Suomessa pitäisi verrata, niin täällä on todella saanut tehdä enemmän töitä opintopisteiden eteen. Tosin kurssit ovat myös olleet laajempia, sillä tavallisesti viestinnän kurssit ovat olleet viiden nopan suuruisia. Utrechtin kova taso oli kyllä tiedossa jo ennen tänne tulemista, mutta kaikki ennakkotiedot todellakin pitivät paikkansa haha. Vielä reilu kuukausi tiukkaa opiskelua ja vaihtoelämää edessä! Jos herää jotain kysymyksiä vaihdosta, opiskelusta tai Utrechtista ja Hollannista ylipäätään, niin kysykää pois!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti