5.5.2019

King's Day Amsterdamissa

Täällä Hollannissa vietettiin viime viikonloppuna (27.4.) King's Dayta, eli kuningas Willem-Alexanderin syntymäpäivää. Vielä kuusi vuotta sitten kuningattaren ollessa vallassa, juhlittiin Queen's Dayta, joka oli 30.4. Kuulemma vielä nykyäänkin Hollantiin saapuu kourallinen turisteja, jotka eivät ole päivittäneet kalentereitaan, ja juhlistavat kuninkaallista juhlapäivää huhtikuun viimeisenä. King's Day, tai hollanniksi Koningsdag, on kansallinen juhlapäivä, jota juhlistavat kaikki vauvasta vaariin. Paikat koristellaan oransseilla viireillä ja sun muilla koristeilla koristeilla, ja ihmiset pukevat päällensä mitä tahansa oranssia. Tämän "ilmiön" nimi on oranjegekte eli orange graze. Tätä tapahtuu Hollannissa esimerkiksi suurien urheilutapahtumien sekä King's Dayn aikana. Oranssi siksi, että se on Hollannin kuningasperheen väri, the House of Orange-Nassau.
Nimetön-1 Me lähdettiin kavereiden kanssa koko King's Day -viikonlopuksi Amsterdamiin. Hotelli meillä oli varattuna ESN-Netherlandsin ja Yes-Tripin kautta Amterdamin Amstelista. Metrolla matka taittui hetkessä eikä kävellenkään aikaa kulunut kuin puolisen tuntia. Perjantaina eli 26.4. kaupunki oli täynnä King's Night -juhlia. Kierreltiin ilta ympäri Amsterdamin keskustaa ja pysähdytiin muutamissa katubileissä, jonka jälkeen päädyttiin terassille istuskelemaan hetkeksi. Palattiin keskiyön maissa jo takaisin hotellille, sillä seuraavasta päivästä oli tulossa aika pitkä. 

Aamupalan jälkeen suunnattiin takaisin kohti Amsterdamin keskustaa ja kaikkialla oli vielä aika hiljaista. Ihmiset pystyttelivät vasta kojuja ja kioskeja ja kaikkialla näkyi lähinnä lapsiperheitä sekä turisteja. Käytiin lounaalla ja seurattiin kanaalin varrelta ihmisten party boateja. Kanaalien luvatussa maassa kun asutaan, niin totta kai juhlat tapahtuvat puoliksi veneissä. Koska säät ei olleet aivan meidän puolella ja vettä satoi kuuroissa kaatamalla, päätettiin palata vielä hetkeksi hotelille ja palata parin tunnin päästä katsomaan menoa uudelleen. Myöhemmin kaupungille oli saapunut selvästi enemmän ihmisiä ja jouduttiin puolivahingossa ainakin kolmen ison katubileen keskelle. Kanaalien kulmissa oli aina joku DJ soittamassa ja ihmisiä oli kerääntynyt ympärille festarien malliin. Loppuillasta suunnattiin kohti Amsterdamin "satamaa", sillä meillä oli liput ESN-Netherlandsin bileristeilylle 600 muun vaihtarin kanssa. Muutaman tunnin tanssimisen ja koko päivän kävelyn jälkeen oltiin sen verran poikki, että suunnaattiin Burger Kingin kautta hotellille nukkumaan. Ja sunnuntaina otettiinkin aamupalan jälkeen heti juna takaisin Utrechtiin. 

Kokonaisuudessaan King's Day oli todella hauska kokemus ja oli huippua nähdä koko maa hyväntuulisena ja juhlimassa yhdessä. Täytyy rehellisesti sanoa, että kyllä siinä Suomenkin vappu kalpeni rinnalla haha. Paljon ei tullut pidettyä puhelinta viikonlopun aikana esillä ja kuvailtua, joten tällä kertaa mennään näillä kolmella kuvalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti